Viser resultat 1- af

Vis flere resultater

Slagtedag onsdag d. 17. oktober

Oplev hvordan slagtning af en gris foregik i gamle dage.

Tid og sted:

Onsdag d. 17. oktober 10.00-16.00

Museumscenter Karensminde, Morsbølvej 102, 7200 Grindsted

Pris:

Der er normal entrépris i efterårsferien. 

 

Så er det blevet den store slagtedag, hvor der skal slagtes en gris. Du kan se hvordan slagtning af grise foregik i gamle dage. 

  • Grisen slagtes ca. kl. 11.00.
  • Der laves medisterpølse og blodpølse efter de gamle opskrifter. 

Særlig aktivitetsdag:

På denne særlige aktivitetsdag kan du desuden opleve:

  • Det kreative værksted, hvor det sysles med forskellige kreative ting. 
  • I træværkstedet kan du arbejde med træ og f.eks. bygge en flyvemasine.
  • Der arbejdes i smedjen. Her kan du prøve at lave et lille jern hjerte sammen med smeden.
  • Der er aktiviteter i det gamle stuehus.
  • Kaffestuen er åben og her har du mulighed for at købe lidt at spise.
  • I laden sælges der Karensmindevafler. 
  • Hestevognen kører og du kan få en tur, hvor du både ser mark, hedelandskab og skov. Turen koster 10 kr. pr. person.

Hjemmeslagtningen foregår således:

  • Grisen bliver skudt i hovedet med en boltpistol.
  • Herefter bliver den strubeskåret, så blodet kan rende ud. Grisen bliver vasket i en et stort træ kar, og alle hårene bliver skrabet af med et kohorn.
  • Så bliver grisen hængt op i en stige i bagbenene, så vi kan skære maven op og tage indvoldene ud. Grisen hænger efterfølgende i nogle timer, så den kan blive tør. Grisen hænges nu til modning et døgns tid som minimum.
  • Efter modning kan grisen parteres og laves til alskens lækkerier.

Hvad siger loven om hjemmeslagtning:

Hjemlen til hjemmeslagtning findes i Fødevareloven (Lovbekendtgørelse nr. 250 af 8. marts 2013), § 34, stk. 1: § 34. På ejendomme, hvor dyrehold er tilladt, kan ejendommens ejer eller bruger uanset bestemmelsen i § 28 foretage slagtning og efterfølgende slagtemæssig behandling af egne dyr til forbrug i egen husholdning. For yderligere informationer om slagtning se:

www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aflivning-af-dyr.aspx