Viser resultat 1- af

Vis flere resultater

Slagtedag onsdag d. 14. oktober

Oplev hvordan slagtning af en gris foregik i gamle dage.

Tid og sted:

Onsdag d. 14. oktober 10.00-16.00

Museumscenter Karensminde, Morsbølvej 102, 7200 Grindsted

Pris:

Der er normal entrépris i efterårsferien. 

 

I dag er det den store slagtedag, hvor der skal slagtes en gris. Grisen slagtes ca. kl. 11.00 og slagtningen foregår efter gældende regler.
Nysgerrige børn og voksne er velkomne til at følge processen, og se hvordan grisen bliver slagtet og senere parteret.

Der laves medisterpølse og blodpølse efter de gamle opskrifter, og her må man gerne give en hånd med. Alt på grisen kunne bruges i gamle dage, og i dagene efter slagtningen arbejdede kvinderne i husstanden hårdt med at tillave og konservere al den mad, der var i grisen. Der blev lavet finker - en blanding af kogte, hakkede indvolde med fedt og krydderier - spegepølse, medisterpølse, kødpølse, flæskesvær, saltede og røgede skinker, flæskesider og sylte.
Af børsterne lavede man pensler eller brugte de stiveste til nåle. Blæren pustede man op til en ballon til børnene at lege med, galden var et fortræffeligt lægemiddel mod hvepsestik, og af huden kunne der fremstilles sadler, seletøj, handsker eller bogbind. Der blev sågar til de finere samfundslag fremstillet tapet af svineskind.

Særlig aktivitetsdag:

Du kan være med til at tage kartofler og roer op i marken. 
Du kan også snitte din helt egen roelygte og tage den med hjem.

Ulddamerne gæster også gården og fremviser deres smukke håndværk.

På denne særlige aktivitetsdag kan du desuden opleve:

  • Det kreative værksted, hvor det sysles med forskellige kreative ting. 
  • I træværkstedet kan du arbejde med træ og f.eks. bygge en flyvemasine.
  • Der arbejdes i smedjen. Her kan du prøve at lave et lille jern hjerte sammen med smeden.
  • Der er aktiviteter i det gamle stuehus.
  • Kaffestuen er åben og her har du mulighed for at købe lidt at spise.
  • I laden sælges der Karensmindevafler. 
  • Hestevognen kører og du kan få en tur, hvor du både ser mark, hedelandskab og skov. Turen koster 10 kr. pr. person.

Hjemmeslagtningen foregår således:

  • Grisen bliver skudt i hovedet med en boltpistol.
  • Herefter bliver den strubeskåret, så blodet kan rende ud. Grisen bliver vasket i en et stort træ kar, og alle hårene bliver skrabet af med et kohorn.
  • Så bliver grisen hængt op i en stige i bagbenene, så vi kan skære maven op og tage indvoldene ud. Grisen hænger efterfølgende i nogle timer, så den kan blive tør. Grisen hænges nu til modning et døgns tid som minimum.
  • Efter modning kan grisen parteres og laves til alskens lækkerier.

Hvad siger loven om hjemmeslagtning:

Hjemlen til hjemmeslagtning findes i Fødevareloven (Lovbekendtgørelse nr. 250 af 8. marts 2013), § 34, stk. 1: § 34. På ejendomme, hvor dyrehold er tilladt, kan ejendommens ejer eller bruger uanset bestemmelsen i § 28 foretage slagtning og efterfølgende slagtemæssig behandling af egne dyr til forbrug i egen husholdning. For yderligere informationer om slagtning se:

www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Aflivning-af-dyr.aspx