Billund Kommunes Museer fejrer 95 års fødselsdag

Flagene blev strakt ud i vinden og kaffebordene var dækket med dug og årstidens blomster i den flot istandsatte lade på Museumscenter Karensminde, da museet fejrede sin 95-års fødselsdag.

Op mod 80 gæster var på plads, da leder af biblioteker, borgerservice og museer i Billund Kommune, Ole Bisbjerg bød velkommen til arrangementet. Han fortalte om, hvordan museet nu skuer fremad mod en spændende fremtid og takkede venneforeningerne for det store, frivillige arbejde de gør.

Et museum med bred, folkelig opbakning

Herefter var det bestyrelsesformand Harry Hansens tur til at lykønske fødselaren. Han fortalte om, hvordan museet opstod, da gartner Prip-Pedersen flyttede til Grindsted under 1. Verdenskrig med en samling af flinteøkser. Samlingen blev siden suppleret med lokale fund af mønter fra Christian IV’s tid, den såkaldte Fittingskat. Harry Hansen fortalte også om museumsforeningen, som blev oprettet i 1923, om den første udstilling i apotekets kælder, som blev besøgt af 500 mennesker, hvilket var halvdelen af kommunens indbyggere. Om udstillinger med udstoppede fugle, kalve med to hoveder og endda en elefant.

I 1967 blev museumsforeningen nedlagt og den brede folkelige opbakning forsvandt. Det er bestyrelsesformandens ønske, at der med det nye museum atter oprettes en museumsforening med en stor folkelig opbakning fra hele Billund Kommune, for det vil betyde rigtig meget for museets fremtid.

Som afslutning, sagde Harry Hansen bl.a.: ”Byrådet valgte det nye museumskoncept, som både bestyrelsen, personalet og de frivillige ønskede. Det bliver et museum i børnehøjde. Et museum i Børnenes Hovedstad. Et museum der fremkalder barndomsminder”.

Efter velkomsttalerne var der kaffe og lagkage til de fremmødte. Under kaffen præsenterede museumsinspektør Marianne Sørensen og projektleder Mai Kofoed Lauritsen planerne for det nye museum og fortalte om museets fire indsatsområder: landbrugshistorie, industrihistorie, besættelsessamlingen og turisme.

Enkelte havde taget gamle genstande med som kunne fortælle en spændende historie. Disse genstande blev efterfølgende overdraget til museet.

Når museet om fem år kan fejre sit 100-års jubilæum, kan det forhåbentlig ske i de nye rammer i et nyt museumscenter.

Museet fejrer 95 års fødselsdag
95 års fødselsdagen blev fejret med lækre lagkager.